اولین دوسالانه معماری تهران بهمنماه امسال برگزار میشود. دبیرخانه دوسالانههای معماری ایران ضمن اعلام جابهجایی زمان برگزاری، از برنامهریزی گسترده در قالب سمینارهای علمی، نمایشگاهها، شبکههای مفهومی، تورها و تالارهای گفتوگو در راستای هرچه فراگیرتر شدن این رویداد خبر داد.
“امروز”، که به عنوان ساختار مفهومی و مضمون اصلی اولین دوسالانه معماری تهران در نظر گرفته شده، بازخوانی، بازشناسی و تدوین خوانش امروز براساس هویت ایرانی و اسلامی امروز را در دستور کار خود قرار داده و بر این اساس نگاهی به گذشته، دریافت آنچه امروز داریم و تصویرسازی از آیندهی نزدیک و دور را مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهد داد.
بهزعم برگزارکنندگان این رویداد؛ معماری نیز محصول اندیشهی امروزی ما نسبت به فضایی است که آن را لایق زیستن میدانیم. فضایی که در آن زندگی یا کار میکنیم بخشی از نظام شکلدهندهی “هویت” ماست و همین امررا در ایرانشهر و شهرهای ایرانی امروز میبینیم. جریان اعتقادی، فرهنگی و هویتی مردمان بهخوبی در دورههای معماری ایران قابل شناسایی است که وجه مشترک مفهومی همه آنها در سازههای عمومی، “یکتاپرستی” و بازشناسی دیگر وجوه با دقت نظر بیشتر در باغها، خانهها، کاروانسراها، مهمانخانهها و … دریافتنی است.
همچنین، سه مضمون فرعی “ایرانشهر”، “معماری معاصر” و “معماری فردا، شهر فردا” مرتبط با تم اصلی اولین دوسالانه معماری تهران در نظر گرفته شدهاند که جایگاه این رویداد را در “امروز” بر بنیان هویت تبیین خواهند کرد.
مضمون “ایرانشهر” به بررسی زمانه یا عصری اختصاص دارد که از گذشتههای دور آغاز شده، تا امروز ادامه پیدا کرده و رو به آینده دارد. همچنین مضمونی در شناسایی زمانهای است که در آن هستیم و اعصاری که در مقاطع مختلف تاریخی پشت سر گذاشتهایم. “معماری معاصر” نیز که یکی از موضوعهای مهم و ضروری دوسالانهی معماری است، شناسایی معماری معاصر و تعریف معماری معاصر ایران که به طبع مفهوم ایرانشهری را در خود دارد را مورد توجه قرار خواهد داد. همچنین بخش “معماری فردا، شهر فردا”، مباحثی چون تعامل با دنیای بیرون، بازگشایی ارتباط بینالمللی حرفهای، توسعه توریسم و تحول اقتصادی را در کنار قابلیتهای طبیعی، فرهنگی و تاریخی کشور مورد بررسی قرار خواهد داد.
ساختار اجرایی اولین دوسالانه معماری تهران نیز بخشهای مختلفی را تشکیل میدهد. بخش پنلها و سمینارهای علمی شامل نشستها و کارگاههای آموزشی، همچنین تالارهای گفتوگوی تخصصی و عمومی خواهند بود. در بخش نمایشگاهی اولین دوسالانه معماری تهران نیز نمایشگاههای متمرکز و نمایشگاههای شهری در نظر گرفته شدهاند. این رویداد همچنین در بخش شبکههای مفهومی در عرصههای عمومی شهر از جمله ایستگاههای قطار شهری و دیگر وسایل حملونقل عمومی، همچنین در خانههای فرهنگ مناطق مختلف شهر تهران برنامههای خود را گسترش خواهد داد. برگزاری برنامههای بازدید جمعی از جمله ” تورهای گشت شهر”، ” تورهای عکاسی”، “بازدید از نوسازی ساختمانهای قدیمی” و “دفاتر معماری مهندسان مشاور” نیز از دیگر بخشهایی است که برای هرچه غنیتر شدن تجربه حضور در اولین دوسالانه معماری تهران در نظر گرفته شده است.
اولین دوسالانه معماری تهران در همکاری وزارت راه و شهرسازی، شهرداری تهران، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دانشگاه تهران و فرهنگستان هنر، طبق برنامهریزیهایی که تاکنون صورت گرفته در بخش وسیعی از منطقه مرکزی شهر برگزار خواهد شد.
منبع خبر : هنرآنلاین